
Nevhodné zastoupení krevních tuků může významným způsobem zvyšovat riziko srdečně-cévních onemocnění. Na tom se podílí zejména zvýšená hladina cholesterolu. Jak můžeme dosáhnout optimálního stavu?
Přejít na obsah | Hlavní menu | Hlavní menu
Odkaz, který se chystáte otevřít, nespravuje společnost MeDitorial a nemusí být bezpečný.
Hledáte:
Diozen
Lipizentin®
Heparoid
Ascorutin
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi nebolí. Přesto nás může zabít. Příznaky totiž bohužel pocítíme až ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a ucpávání cév.
Pak se objeví například infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, ucpání cév dolních končetin anebo další onemocnění oběhové soustavy.
Hladinu cholesterolu bychom si proto měli nechávat vyšetřit u svého praktického lékaře. Pokud je vysoká, lékař nám často předepíše léky. Svoji hladinu cholesterolu ale můžeme snížit i sami svým životním stylem.
Na druhou stranu je cholesterol pro tělo životně důležitý. Je součástí všech buněk, základní stavební jednotkou nervů a mozkových buněk a je nutný pro tvorbu hormonů.
Navíc lékaři rozlišují „hodný“ cholesterol (HDL) a „zlý“ cholesterol (LDL). HDL cholesterol má ochrannou funkci, protože nadbytečný cholesterol odvádí zpět do jater, kde je metabolizován.
Oproti tomu LDL cholesterol se usazuje v cévních stěnách v aterosklerotických plátech a cévy pak ztrácejí pružnost, zužují se a může dojít i k jejich ucpání.
Optimální hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého člověka neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,2 do 6,2, nad 6,2 mmol/l jsou to už hodnoty rizikové.
„Zlý“ LDL cholesterol by pak neměl převyšovat 3 mmol/l a „hodný“ HDL cholesterol by naopak neměl být nižší než 1,0 mmol/l u mužů a 1,2 mmol/l u žen. U kardiaků a lidí s dalšími chorobami a rizikovými faktory musí být tyto hodnoty podle konkrétní nemoci a rizika někdy až o polovinu nižší.
Podle novějších poznatků ale není až tak důležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale poměr HDL k LDL. Ten by neměl být menší než 1 : 3, ideálně 1,5 : 3.
Za zvýšený cholesterol může z velké části i náš nezdravý životní styl.
Nevhodná strava, nadváha, dědičné předpoklady, kouření, hodně alkoholu, nedostatek pohybu nebo cukrovka.
Zvýšený krevní cholesterol je ale alespoň zčásti způsoben i zvýšenou zánětlivostí v organismu. Co ji způsobuje?
V dnešní době jíme příliš vysoce technologicky upravovaných rostlinných tuků včetně transtuků. Velmi nebezpečná jsou smažená jídla připravovaná na přepálených tucích.
Podceňovaná je i přemíra jednoduchých cukrů. Nejen ze sladkostí, ale hlavně z limonád a slazených nápojů, a to i ze zdánlivě přírodních ovocných nápojů. Tam všude se přidává vysoce koncentrovaný fruktózový kukuřičný sirup (HFCS), který je pro nás dokonce škodlivější než obyčejný řepný cukr.
K rozvoji prozánětlivého stavu přispívá ale i náš sedavý způsob života, kouření a nadbytek stresu.
Odhaduje se, že 70 % lidí má zvýšený cholesterol?
Odhaduje se, že 40 % populace netuší, jak vysoký cholesterol má?
Příznivý vliv na cholesterol a kardiovaskulární systém má v podstatě středomořská strava. Je pestrá, obsahuje hodně zeleniny a ovoce, luštěnin, olivového oleje a ryb.
Postupně je dobré vyloučit tučné maso a uzeniny.
Dopřejte si také každodenní pohyb i dostatek odpočinku a spánku. Snažte se vyhnout dlouhodobému stresu.